ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  Teljes testszűrés

Teljes testszűrés:

Hogyan működik a MR? Mit és hogyan vizsgálnak a MR-vel? Mire figyeljünk MR vizsgálat során?

Fájdalom-, és ionizáló sugárzás mentes. Az egész testről képi információ nyerhető.

Szűrővizsgálatként mindenkinek javasoljuk, akinek a családjában halmozottan fordul elő rákos megbetegedés. Ionizáló sugárzásnak van kitéve munkaköréből adódóan. Rákos betegségeken átesett, már gyógyultnak nyilvánított második tumor megjelenésének korai kimutatására.

Alkalmas a szervezetben zajló gyulladásos elváltozások kimutatására, a gyulladásos gócok és kiterjedésük felmérésére.

Mint bármely diagnosztikus módszernek, a teljes test MR- vizsgálatnak is megvannak az előnyei és korlátai is – az MR sem „mindentudó”. Azok a szervek, testtájak, amelyeken bizonyos vagy gyanús elváltozás van, célzott MR- vizsgálattal tovább vizsgálhatók és értékelhetők.

Speciális testtájak betegségeit (pl. gerinc, ízületek, has, kismedence stb.) célzott MR- vizsgálatokkal lehet tisztázni, természetesen ezekre is van lehetőség