ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  CT vizsgálat

CT vizsgálat:

Hogyan működik a CT? Mit és hogyan vizsgálnak a CT-vel? Mire figyeljünk CT vizsgálat során?

Alapelve, hogy egy röntgencsőből kiinduló vékony sugárnyaláb, a vizsgálandó testrészt, illetve szerveket egy-egy testkeresztmetszetben minden irányból letapogatja, majd a szöveteken átjutott röntgensugarakat egy ún. detektor (érzékelő) segítségével mérjük. Az adatokat számítógép dolgozza fel.

CT vizsgálat során a struktúrák nem vetülnek egymásra, részleteikben vizsgálhatók, de a CT-vizsgálat elvégzése csak indokolt esetben szükséges. Nem tudjuk pontosan a tudomány jelen állása szerint okozhat- e rákot az ezen képalkotó vizsgálat, de óvatosnak kell lenni és úgy kell tekinteni, mintha nagy lenne a kockázata.

Terhességre (különösen a terhesség első három hónapja alatt a fejlődő magzat igen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra), esetleges jód érzékenységre, cukor-, és vesebetegségre fel kell hívni a Személyzet figyelmét. Minden esetben fel kell hívni a Radiográfus figyelmét a jelenleg, vagy nemrég cukorbetegségre szedett gyógyszereiről. Különös figyelmet igényelnek a metformin tartalmúak. Ezek szedését a vizsgálat előtt és után 48 óráig fel kell függeszteni, kivételt képez természetesen az, amikor a Páciens élete múlhat a vizsgálatot követő diagnózis felállítása utáni kezelésben.

Metformint tartalmazó gyógyszerek listája:

Adimet, Avandamet, Cometact, Euceras, Gluformin, Janumet, Maformin, Meforal, Meglucon, Mercformin, Metfogamma, Merformin 1A Pharma, Metformin Aurobindo, Metformin Bluefish, Metformin Mylan, Metrivin, Metrivin Xr, Metwin, Normaglyc, Stadamet, Velmetia.

Bizonyos esetekben szükség van arra, hogy a vizsgálat közben intravénás kontrasztanyagot adjunk, mert a vizsgálat e nélkül sokszor nem teljes értékű. A kontrasztanyag beadása közben jelentkezhetnek enyhe mellékhatások, azonban ezek általában gyorsan, spontán megszűnnek. Igen ritkán előfordulhat súlyosabb túlérzékenység vagy egyéb szövődmény is, de az általunk használt korszerű kontrasztanyagok alkalmazása mellett kialakulásuk valószínűsége minimális és fel vagyunk készülve az elhárításukra. Segítséget jelent számunkra, ha a vizsgálat előtt jelzi, tud-e kontrasztanyag- vagy egyéb túlérzékenységről.

CT vizsgálatok során az alkalmazott vénába jutatott kontrasztanyag adása közben az enyhe reakciók előfordulásának aránya 200-300, súlyosabb szövődmények 30000 esetben egyszer.

MR vizsgálatok esetében ugyanez az arány a súlyos reakciók előfordulását illetően 400000.

A diagnózis felállításához tehát a legtöbb esetben kontrasztanyag adására szükség van (a kontrasztanyag bedása egy tűszúrással jár).

Nyaki lágyrész, mellkasi, hasi, kismedencei vizsgálatnál, csaknem mindig szükséges, koponya, és egyéb esetekben is gyakori. A vizsgált szervek vérellátását, illetve kóros esetben ennek változása esetén tudnak következtetni bizonyos kórképekre. A kontrasztanyag adása egy tűszúrással jár.

A Pácienst érkezéskor a szakszemélyzet (Radiográfus) kikérdezi panaszairól, korábban történt, de a jelen vizsgálattal szorosan összekapcsolódó vizsgálatairól. Ezek eredményeit a diagnózis pontosabb felállításához a kiértékelésig elkérjük és átadjuk a vizsgálatot vezető Radiológus Orvos részére. Tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről, felkészítjük lelkileg és felvilágosítjuk arról, mit tehet, mi módon jelezzen, ha a vizsgálat időtartama alatt valamit nem érez helyénvalónak (azon túl, amiről korábban jeleztük, hogy a legtöbb esetben jelentkezik a vizsgálat során).

A Pácienst levetkőztetjük a megfelelő mértékig, a zavaró röntgenárnyékot adó tárgyakat eltávolítjuk a vizsgált testtájéról (a vizsgálat klimatizált helységben történik, a modern nagy teljesítményű multislice (sokszeletes) CT berendezések megbízható működéséhez állandó hőmérséklet biztosítása elengedhetetlen. Ezért érzik sokszor a vizsgáló helységet az oda vizsgálatra érkezők kissé hűvösnek). Ezek után a Páciens felveszi a megfelelő testhelyzetet a vizsgálóágyon- a lehetőségekhez képest a legkényelmesebb módon helyezzük el. Tájékozódunk a súlyáról (kontrasztanyag igény eltérő különböző testsúlyú egyéneknél, és bizonyos speciális vizsgálatok esetén a kontrasztanyag igénye a vizsgálatnak akár a testsúly kétszerese is lehet). Tájékozódnunk kell arról is a vizsgálati pozíciót tartani tudja- ezen a vizsgálat időtartama alatt. A vizsgáló helységben csak a vizsgált Személy maradhat (kivételes esetek előfordulhatnak), de természetesen a teljes időtartam alatt a Radiográfius kontaktusba marad, és bármikor megszakíthatja a vizsgálatot. A szakszerű előkészítés után történik a vizsgálat, a legtöbb esetben protokollokat alkalmazunk, ettől elértünk azonban kéréstől függően. Ezeken a protokollokon a vizsgálat közben, a látott kép függvényében alakíthat az orvossal történt konzultáció után.

A Páciensnek a vizsgálat alatt egy vizsgálóágyon kell feküdnie mozdulatlanul, és a kijelölt vizsgálati területnek megfelelő mértékben folyamatosan csúszik be csőszerű hengerbe. A vizsgálati idő alatt kapcsolatban van a vizsgálatot végző radiográfussal, követnie kell annak utasításait. Mellkasi, hasi vizsgálatok során a légvétel diktálása történik. A CT vizsgálatok előkészítést igényelnek, nagyfokú együttműködést igényel mind a Páciens, mind a vizsgálatot végzők részéről. A vizsgálatokra üres gyomorral kell érkezni, ami annyit jelent, hogy a vizsgálati időponthoz képest 4-6 (kb. ennyi idő a gyomor kiürülése, elfogyasztott étel összetételétől függően természetesen) órával korábbra kell ütemezni az étkezést. A kontrasztanyag adása közben hányinger, esetleg hányás léphet fel, ez kiküszöbölendő. Hasi vizsgálatoknál a bélrendszer salaktalanítása is elengedhetetlen, növelve ezzel a vizsgálat értékelhetőségét. 1-2 órával a vizsgálat előtt a vizsgált személynek folyadékot kell fogyasztania, melynek mennyisége 1-2 liter. Ennek hashajtó hatása lehet. Vizsgálat közben így a folyadékkal telt szervek, kóros szövetek jól elkülönülnek egymástól. A folyadék legtöbb esetben ánizsos ízűnek érzik. Az egyenletes iszogatása nagyon fontos, mert legyengült szervezet esetén, a nagy mennyiségű ital hirtelen elfogyasztása megterhelheti a testet, és a gyorsan elfogyasztott folyadék nem teszi informatívabbá a vizsgálatot ( a folyadék itatásával a gyomor és a bélrendszer teljes hosszának feltöltése a cél) . A vizsgálat idő függ a vizsgálat típusától, kontrasztanyag felvételétől, illetve a vizsgált szerv működésétől is nagymértékben ( vese választja ki a jód tartalmú vénás kontrasztanyagot amit a vizsgálat során alkalmazunk, melynek kiválasztódása a vesékben általában 4-6 perc, de eltelhet bizonyos esetekben hosszabb idő is).

Vizsgálat után a Radiográfus a vizsgálat képi anyagát rögzíti (melyet napjainkban CD formában adunk át), a vizsgálat teljes dokumentációját átadja leletezésre az Radiológusnak. A kiértékelés hosszú folyamat, egy- egy vizsgálat során akár 4-5000 kép is készülhet, melynek szakszerű és alapos áttekintése hosszabb időt vehet igénybe. Mindez a Páciens érdekében történik, ezért fontos a jó kommunikáció és kellő felvilágosítás.