ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  MR vizsgálat

MR vizsgálat:

Hogyan működik a MR? Mit és hogyan vizsgálnak a MR-vel? Mire figyeljünk MR vizsgálat során?

Vizsgálat során a páciens bekerül egy erős mágneses térbe-, ami nem ionizáló sugárzást alkalmaz, a tudomány jelen állása szerint teljesen veszélytelen. Itt hallható hang tartományába eső rádióhullámok leadásával és a szövetekből kibocsátott hullámok vételével információt kapunk a szervekről.

Az MR vizsgálat során a vizsgált Személyt röntgensugárzás nem éri, annak káros hatásai így nem jelentenek veszélyt. Gyermekek és fiatalok számára is kifejezetten ajánlható vizsgálati módszer.

Terhesség fennállása esetén a vizsgálatot indokolt esetben végezzük el. Magzatra nézve sincs károsító hatása, de bizonyos hatások nem egyértelműek, jobb az óvatosság.

A vizsgálat teljesen biztonságos, a vizsgálatok számában nem kell megkötés. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy időtartama hosszabb, mint például egy CT vizsgálatnak. A több síkban történő mérés, a különböző mérési beállításoknak köszönhetően ideje lehet 15 perctől kezdődően akár 40- 45 perc is (kivételt képeznek bizonyos speciális vizsgálatok- úgy, mint fMRI- ami akár 60- 90 perc, vagy annál több).

A vizsgálat Szakorvosi beutalásra, de saját részre is kérhető.

MR vizsgálattal szervekről, szervrendszerekről és azok működéséről nyerünk információt. A vizsgálat során keletkezett képek nagy felbontásúak, rengeteg információt tartalmaznak. Ezek kiértékelése után számos betegség, kóros állapot igazolható.

Nagy jelentősége van vizsgáló módszerként az agy, agyi erek, a gerincvelő, a lágyrészek, ízületek, hasi- (máj, mellékvesék, vesék, eperendszer), kismedencei szervek (prosztata, uterus), valamint napjainkban mind nagyobb jelentőséget tulajdonítanak emlő vizsgálataként.

A vizsgálat előtt a rendszeresen szedett gyógyszereket minden esetben be kell venni. Éhezni nem szükséges, illetve hasi, kismedencei szervek vizsgálatánál célszerű a vizsgálatot megelőzően 2-3 órával étkezni elkerülendő a bélrendszer mozgása, ami bizonyos esetekben csökkentheti a vizsgálat értékelhetőségét. Különösen igaz ez az eperendszer speciális vizsgálatánál (MRCP).

MR vizsgálat előtt jó, ha tudjuk, hogy

- szűk tér: Vannak olyan páciensek, akiknek bezártság érzete van. A legtöbb esetben ez megszűnik hozzátartozó jelenlétével. El kell mondani minden esetben, hogy a vizsgálat ideje alatt végig kapcsolatban van a személyzettel, aki figyelemmel kíséri a vizsgálat teljes ideje alatt. Nagy biztonságot nyújt a „pánikbomb” is, amit a Páciens kezében adva, azonnal jelezhet, ha probléma merül fel.

- hosszú időtartam: Talán a legnehezebb rész a mozdulatlanság kivitelezése, mozgás esetén romlik a vizsgálat eredményessége. Segítség lehet, ha a vizsgálat alatt próbálnak valami kedves emlékre, kellemes helyre gondolni.

- melegedés: A vizsgáló helység klimatizált, 20- 25 fok van A „csőben” a befújás erőssége szabályozható.

- zaj: Különböző erősségű, magasságú, kopogó hangokat hallhatunk, a mágnesek működéséből adódik, ekkor történik a tényleges mérés. Időtartamuk is különböző (3-10 perc).

A vizsgáló helységben állandó mágneses tér van. Mielőtt ide a páciens belép az alábbiakról alaposan meg kell győződni. Van- a testében beépített fém, szívritmus szabályozó, pacemaker, beültetett ízületi protézis beültetett szívbillentyű, középfül protézis, beültetett pumpa, balesetből származó fémeszköz, fémszilánk, fémreszelék, vagy lövedék a szemben. A bekerülés időpontját, leírását tartalmazó zárójelentést, orvosi igazolást mindig vigyük Magunkkal, megkönnyítve és gördülékenyebbé téve a vizsgálat kivitelezhetőségét. Tetoválások tartalmazhatnak fémes elemeket, így azok esetleg melegedhetnek a vizsgálat alatt.

A vizsgálatra érkezéskor a Páciensnek követnie kell a vizsgáló személyzet utasításait. A kialakított fülkében minden fémes tárgyat le kell rakni (műfogsor, hallókészülék, hajcsat, ékszer, ami nem nemesfém, nadrágszíj, cipzáros-, kapcsos ruhadarabok, bankkártya, mobiltelefon, óra). Rontják a vizsgálat értékelhetőségét, elszabadulva a mágneses térben balesetveszélyesek, másrészt az erős mágneses térben tönkremehetnek (bankkártya, belépőkártya, hitelkártya, SIM kártya).

A vizsgálat előtt egyértelműen nyilatkozni kell írásban beleegyeznek- e a vizsgálatba, illetve szükség esetén az intravénás kontrasztanyag adásába. Ez utóbbit nem minden esetben adjuk, amennyiben az eredmény kimenetele megkívánja, illetve a vizsgálatot vezető orvos szükségességét érzi, abban az esetben juttatunk vénán keresztül az érbe kontrasztanyagot. Többnyire maga a szúrás a kellemetlen, a befecskendezés során kellemetlen érzés, szövődmény legtöbb esetben nem jelentkezik. Súlyos szövődmények 400000 esetben egyszer fordulnak elő, tehát ennek tükrében elmondhatjuk, hogy biztonságosan és igen kis kockázattal alkalmazhatóak. Az esetlegesen jelentkező reakciókat, azok elhárítását minden esetben a felkészült személyzet hárítja el. Az MR vénás kontrasztanyagok fémionokat tartalmaznak, melyek a vizelettel együtt ürülnek. A Páciens figyelmét fel kell hívni a bő folyadékfogyasztásra a vizsgálatot követően.

A vizsgáló helységben a vizsgálóágyra kell feküdnie. A személyzet a vizsgálandó testrészre helyzeti a tekercset. A vészjelző gombot a használata elmagyarázása után a Páciens kezébe adja. Pozicionálás után a vizsgálóágy becsúszik a kivilágított csőbe (elöl és hátul teljesen nyitott), így a vizsgált rész a mágneses mező középpontjába kerül. Érdemes újra hangsúlyozni a vizsgálat érdekében nagyon fontos a mozdulatlanság. A folyamatos kapcsolat a Pácienssel mind az üvegablakon keresztül, mind a mikrofon segítségével fennáll a vizsgálat teljes ideje alatt.

A vizsgálat elkészültét jelzi, hogy a Páciensről eltávolítják a tekercset. Miután felöltözött a személyzettől információt kap, mikor készül el a lelet és milyen formában veheti azt át. A vizsgálat végeztével bizonyos mérések adatai további feldolgozásra kerülnek. A kiértékelés időigényes feladat, melyet a radiológus szakorvos végez.

Az alábbiakban megismerhetjük néhány szűrővizsgálat kivitelezését az MR- ben.?