ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  Stroke szűrés

Stroke szűrés:

Hogyan működik a MR? Mit és hogyan vizsgálnak a MR-vel? Mire figyeljünk MR vizsgálat során?

Ez a név összefoglal több kórképet.  Tulajdonképpen agyi keringészavar következtében hirtelen kialakuló idegrendszeri tünetcsoportot takar. A köznyelvben szélütésként, gutaütésként emlegetik.

Agyi érbetegség hazánkban az halálozás 15%- át okozzák. A betegség rohamos léptekkel haladva sajnálatos módon egyre nagyobb hányadában érinti a középkorosztályt is. A stroke maradandó agyi károsodással jár, a tünetek egy része maradandó. Ezért nagy szerepet játszik a betegség kialakulásának megakadályozása során a megelőzés, a fokozottan érintett népesség felvilágosítása. Kockázati tényező például a magas vérnyomás betegség, az életkor, különböző szívbetegségek, érelmeszesedés, cukorbetegség, emelkedett koleszterin szint a vérben, véralvadási zavarok, alkoholizmus, dohányzás, különböző fogamzásgátló szerek szedése és nem utolsó sorban a huzamosabb ideig fennálló stresszes állapot is.  Fontos a kórkép korai felismerése, és mihamarabb megfelelő intézménybe való irányítása. A négy órán belül (- felismerés, - szállítás, - fizikális-, és képalkotó vizsgálatok,- kezelés megkezdése a stroke- osztályon) megkezdett célzott terápia növeli a Beteg gyógyulási esélyeit.

Két nagy csoportja az agyvérzés és az agyi infarktus- mely előfordulása jóval gyakoribb a korábban említett agyvérzésnél.  Az ischaemiás léziók kimutatásában az MR vizsgálat érzékenyebb a CT- nél, CT pozitivitás előtt néhány órával kimutathatják az infarktust. A vérzéses folyamat kimutatására a CT vizsgálat megbízható módszer, szemben az ischaemiás esetekkel, melyeknél a 2-4 órán belül végzett CT vizsgálat negatív eredményű lesz, mert kialakulásukhoz időre van szükség. Kontroll vizsgálat során (24-48 óra) sajnálatos módon azonban jól láthatóvá válik az agyállományban a lágyult terület. Kialakulását egy vagy több érelzáródása okozza, az agy vérellátásáért felelős erek megbetegednek.

Nagy hangsúlyt kell fektetni és külön meg kell említeni az agyi aneurysmákat (körülírt értágulat). Mindenki aki aneurysma hordozója állandó veszélynek van kitéve, fennáll a halálos vérzés kialakulásának esélye. A tünetmentes anerurysmák gyakran véletlenszerűen, mellékleletként kerülnek felismerésre.

MR vizsgálat megmutatja az aneurysma:

- kiterjedését

- formáját MR Angiográfia!!! 3 D-s utólagos rekonstrukciók elengedhetetlenek

- érben lévő thrombust

- ér lumenének (átmérője) nagyságát

- egyéb erekkel való kapcsolatát

MR Angiográfiával értékes információkat szerezhetünk az agyi és nyak erekről (artériás és vénás fázis egyaránt látótérbe hozható, a legtöbb esetben kontrasztanyag adása nélkül). Jól ábrázolhatók az agyi infarctusok.

Az agyi aneurysmák előfordulása sokkal gyakoribb annál, mint arra az élet folyamán fény derül, Ezt a sajnálatos tényt a boncolások igazolják. Nagy számban előfordul a családi polycystás vese esetén. Ilyen családoknál is igen nagyon fontos a végzetes szövődmények elkerülése érdekében a szűrés! Az utólagos kiértékelési lehetőség során az tágulat bármely szögből megtekinthető, jól láthatóvá tudjuk tenni az anerurysma- nyakat és ezzel megjeleníthető a környezetéhez való viszonya, az agy állománya, az agyidegek, valamint a zavaró érátfedések is kiküszöbölhetőek.

A szűrő vizsgálat célszemélyei lehetnek:

- tünetmentesek

- fennálló belgyógyászati betegségekben szenvedők

- érrendszeri betegek

- storke- n átesettek, illetve családtagjaik

A stroke szűrés célja felmérni és kimutatni a kockázati tényezőket adott személyre lebontva.

Az átfogó szűrés egyik elengedhetetlen feltétele

- Ideggyógyász szakorvossal való egyeztetés. Kivizsgálás menetének tervezése, mindig figyelembe véve a vizsgált személyt és körülményeit.

- Rögtön ez után a koponya MR vizsgálata, mely kimutatja az akár korábban lezajlott agyi történéseket

- agyi MRA vizsgálat az agyi érellátási zavarok, érszűkületek, értágulatok kimutatásra (legtöbb esetben kontrasztanyag adása nélkül)

- nyaki ér ultrahangos vizsgálata, az agyat ellátó erek áttekintésére

- szóba jöhet még a szív ultrahangos vizsgálat, a rutin és speciális labor vizsgálatok, EKG és 24 órás vérnyomásmérés.

Az eredmények ismeretében a szakorvossal való megbeszélés után a teendők kitűzése és elvégzése.