ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  Prosztataszűrés

Prosztataszűrés:

Hogyan működik a MR? Mit és hogyan vizsgálnak a MR-vel? Mire figyeljünk MR vizsgálat során?

Férfiak számára retteget megbetegedés, fontos tudni a folyamat gyógyítható stádiumban felismerhető. Világszerte vezető helyen (tüdőrák után a második!) áll a rosszindulatú daganatos betegségek okozta halálozásban. Magyarországon a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat okozta halálok volt.

Szűrőprogramoknak köszönhetően a betegség előfordulásának felismerése egyre gyakoribb a középkorú férfiakban is, lassú, de folyamatos emelkedés tapasztalható az utóbbi években.

A kivizsgálás legkellemetlenebb része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata.

Jelenleg a PSA szintjének mérése a legelterjedtebb szűrővizsgálat, azonban a módszer hatásfoka önmagában megkérdőjelezhető, ugyanis a fehérje szintje a vérben bármilyen a prosztatát érintő (nem csak daganatos) folyamat kapcsán megemelkedhet. A képalkotó eljárás csökkentheti a rejtve maradt esetek számát. Az MR vizsgálat egy biztonságos vizsgálati módszer, mellyel elkerülhetővé válhatnak a szükségtelen, fájdalmas beavatkozások (mintavételek, műtétek).

MR vizsgálat során szinte (vénás kontrasztanyag adása a vizsgálat értékét növeli) fájdalommentesen látótérbe kerül a prosztata és környezete pontosabb képet adva.