ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  Emlőszűrés

Emlőszűrés:

Hogyan működik a MR? Mit és hogyan vizsgálnak a MR-vel? Mire figyeljünk MR vizsgálat során?

Speciális vizsgálat, emlő felületi tekercs szükséges hozza.

Hason fekvő helyzetben történik. Mindig dinamikus vizsgálat is készül- az elváltozás kontrasztanyag felvételének dinamikája az adott lézió jellemzésénél elengedhetetlen.

Fontos megemlíteni, hogy a napjainkban a népszerű emlőimplantátumok helyzetének, épségének megítélésére kiválóan alkalmas ez a diagnosztikai vizsgáló módszer.

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. A korai felismeréssel a kezelések eredményessége jelentősen javítható. Igazolt tény, hogy az emlőrák még a tapinthatóság előtt felismerhető. Szűrővizsgálatokkal az előrehaladott rákos esetek száma nagymértékben csökkenthető.

MR vizsgálat növeli a kisebb méretű emlőrák felismerésének esélyeit,  valamint szűrő jelleggel alkalmazhatjuk a mammográfia és az emlő ultrahang kiegészítéseként.

A vizsgálat célja a rosszindulatú daganatok felismerése és elkülönítése az emlő állományában előforduló egyéb elváltozásoktól. Alkalmas gyulladások ( akut- szoptatás alatt gyakori,zsírnecrozis), fibroadenomák ( leggyakoribb jóindulatú daganat), rosszindulatú daganatok kimutatására.

Az emlőrák a férfiaknál is előfordulhat bármely életkorban. , mégis mondhatjuk azt, hogy 60-70 év között a leggyakoribb. Megjelenési formáját tekintve a két leggyakoribb:

- emlő mirigyállományának felszaporodása- nem daganat ( gynaecomastia) lehet egy vagy két oldali, általában nem okoz panaszt, illetve enyhe nyomásérzékenység kísérheti. Kiválthatják idült betegségek, mellékvesében, herében lévő daganatok, bizonyos gyógyszerek szedése( kábítószerek, antidepresszánsok,szteroidok). Elegendő képalkotó vizsgálattal nyomon követni. Panaszok esetén műtéti megoldás jöhet szóba.

- emlőrák Kialakulásában különböző kockázati tényezők szerepet játszanak:

életkor

családi előzmény

génmutációk

alkoholfogyasztás

májbetegségek

túlsúly

sugárterhelés. Sajnálatos módos a tünetek hátterében ritkán gondolnak emlőrákra, a legtöbb esetben késői fázisban kerül felismerésre. A mellkasfal beszűrésére hamarabb kerül sor.

MR vizsgálat alkalmas a jó-, és rosszindulatú elváltozások kimutatására. Az érékeléshez a gócok tulajdonságait, eltérő kontrasztanyag felvételét használják fel.

Az MR vizsgálatot a következő esetekben nagy gyakorissággal végezhetjük:

- egyes kérdéses, más vizsgáló módszerrel nem meghatározható területek felderítésére

- emlő bizonytalan tapintási és/ vagy bizonytalan UH lelet ( fiatal,terhes,szoptató)

- akut és krónikus gyulladás elkülönítésére

- kiterjedt hegesedés esetén ( műtétek után, implantátum beültetés esetén is)

- implantátum szakadás

- szabad szilikon

Speciális vizsgálat, emlő felületi tekercs szükséges hozza.

Hason fekvő helyzetben történik. Mindig dinamikus vizsgálat is készül- az elváltozás kontrasztanyag felvételének dinamikája az adott lézió jellemzésénél elengedhetetlen.

Fontos megemlíteni, hogy a napjainkban a népszerű emlőimplantátumok helyzetének, épségének megítélésére kiválóan alkalmas ez a diagnosztikai vizsgáló módszer.