ingyenes webstatisztika

Mágnesesrezonancia-képalkotás


Az MRI (MRI készülék) az angol „(Nuclear) Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás.
A technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
(Hazánkban leginkább az „MR-vizsgálat” kifejezés használatos.)
Emellett az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák. Előnye a komputertomográfiához (elterjedtebb angol rövidítéssel CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Létezik a strukturális MRI vizsgálat (sMRI) mellett ún. funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) is, amellyel a vizsgált szervek működéséről nyerhető információ.


Komputertomográfia


A komputertomográfia (Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT) a szakirodalomban gyakran számítógépes tomográfia a radiológiai diagnosztika egyik ága.
A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható.
1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kaptak a komputertomográfia kifejlesztésért.

CT MR Fórum


Bizonyára nagyon sokan vannak, illetve vagyunk úgy, hogy szembesülve egy adott váratlan helyzettel, mintegy leblokkolva nem, vagy nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel. Átgondolva később otthonunkban, nyugodtabb körülmények között felmerül számtalan kérdés. Próbálunk minél több információval szolgálni, ami válasz lehet egy- egy felmerülő kérdésre vizsgálatok kapcsán.


A fórum elsődleges célja, az elérhető egészségügyi információk cseréje.


A fórum az élet során, megoldott egészségügyi problémák leírására, megbeszélésére ad lehetőséget.

Hivatkozások


Magunkról

Belépés a fórumba

MR vizsgálat

CT vizsgálat

Egészséggel kapcsolatos


Három erő van csupán a földön, mely az embereket képes örökre legyőzni és rabul ejteni: "a csoda, a titok és a tekintély".

A gyógyítók  titkok fátylába burkolták gyógyítási módszereiket. A sámánok képzését és praktikáit misztikus homály fedte. A nyugati orvosok évszázadok óta megkülönböztető öltözéket viselnek, hogy tiszteletet ébresszenek a betegben, és fokozzák a placebohatást.

Társadalmi

ttmr

Betegtájékoztatás  \\  Cardio CT

Cardio CT:

Hogyan működik a CT? Mit és hogyan vizsgálnak a CT-vel? Mire figyeljünk CT vizsgálat során?

Korunk egyik legnagyobb vívmánya a Karido- CT vizsgálat, melynek segítségével felismerhető akár korai stádiumban is a szív és koszorúsereinek kóros elváltozásai, betegségei . Segítségével így megelőzhető egy esetleges szív infarktushoz vezető állapot.

Hazánkban vezető halálokok között szerepelnek a szív-, és érrendszeri betegségek. Fontos szerepe van a megelőzésen kívül a korai felismerésnek is.

Modern sokszeletes CT készülékkel a mozgó szívről milliméternél is vékonyabb szeleteket készítenek. Utólagos rekonstrukciós módszerrel a képsorozatról 3 dimenziós (3D-s)képek formájában jeleníti meg a szívet és a koszorúsereket. Negatív vizsgálati eredmény csaknem teljes biztonsággal kizárhatja a koszorúérbetegség vagy egy infarctus lehetőségét.

Minden esetben szakorvosi megbeszélés előzi meg a vizsgálatot!

A Kardio- CT nagy jelentőségét az adja, hogy fájdalommentes és mindössze 10- 15 percet vesz igénybe az ambulánsan elvégezhető vizsgálat. Jól ábrázolhatóak az anatómiai elérések, a szívizom normáltól  való eltérő működése, valamint az erek falában a lerakódások ( plakkok) is jól láthatóvá válnak. Az ér üregét és annak falát is megjeleníti, lehetőséget adva a lerakódások összetételének meghatározásában.

A Kardio- CT alkalmazása ezért elsősorban azokban az esetekben indokolt, amikor azt szeretnék bebizonyítani, hogy a Páciens tünetei ellenére, nincs jelentős elváltozás vagy lerakódás a szív koszorúereiben.

A tünetek változatos formában jelentkezhetnek. A felsoroltak közül bármely előfordulása esetén mérlegelendő a vizsgálat elvégzése.

- bizonytalan mellkasi szorító érzés

- ismétlődő gyomor-, és vállfájdalom

- fáradékonyság

- terhelhető képesség csökkenése

- fulladás, légszomj

Kockázati tényezők:

- családban szív-, és érrendszeri Beteg előfordulásának esete

- túlsúly

- magas vérnyomás betegségben szenvedők

- emelkedett koleszterin- szintben

- cukorbetegségben

- és nem utolsó sorban a stresszes életmódot élők!!

A vizsgálat fájdalommentes,nem jelent nagyobb megterhelést az egyén számára. A vizsgáló asztalon fekvő Páciensnek,  vénásan kontrasztanyag adása közben ábrázolják a szívét és koszorúsereit. Mozogni , lélegezni ez idő alatt nem lehet (ezek értékelhetetlenné tehetik a készített képet), de a vizsgálati idő rövidsége miatt ez nem okoz nehézséget. Ezek diktálása mikrofonon keresztül történik. A vizsgálat előtt és alatt is vérnyomásmérés és EKG monitorozás történik. A lassú és egyenletes szívműködés eléréséhez szükség esetén vénásan gyógyszert adható.

Az elkészült, akár ezernél is több képet a legtöbb esetben kardiológus és radiológus szakorvosok együttesen kiértékelik és véleményt adnak. A vizsgálati anyag CD formájában áll a Páciens rendelkezésére.